Sadelprovning

Många gånger är det bra att göra utprovningen där hästen känner sig hemma och är lugn och trygg och därför kommer vi ut till er på plats för att göra utprovningen.

Är detta inte möjligt så kan vi ta emot er för provning i ridhuset i Skara som tillhör Husaby Hästakut med vilka vi har ett gott samarbete.

Man kan antingen välja att göra en utprovning/kontroll på befintlig sadel för att se hur den ligger och då rider man endast i denna sadel.

Vill man däremot försöka hitta en ny sadel så provar vi olika typer av sadlar på hästen när den står i gången och sedan väljer man ut vilka man anser är värda att provrida i.

Oavsett vilken sort provning man väljer att göra så går vi alltid igenom hästen och tittar på den exteriört och muskulärt och dokumentarar allt i en journal.

Kostnaden för kontroll på befintlig sadel är 750 kr och en ny utprovning kostar 1250 kr, det tillkommer en kostnad på 250 :- på bokningar från klockan 17.00. Om vi kommer ut till er tillkommer även reseersättning på 40 kr/mil. Kostnaden för sadelprovningen dras av vid köp av en ny sadel över 15 000:-

Om våra sadelutprovare:

Olga Mörk

Dem som utför sadelprovningarna är utbildade Equipment coach, en utbildning på UPH under drygt 9 månader och som innehåller både teoretiska och praktiska delar.

I teorin läser man muskulatur, anatomi, tänder , sadellära, rörelsemekanik och mycket mer. Det är en bred utbildning som handlar om att hitta harmoni i ett ekipage och innefattar således mer än bara sadeln. Den ger också en stor förståelse för vilken betydelse det har att sadeln följer ryggens form och vinklar och att ryttaren placeras i rätt ställe på sadeln för att inte störa hästens rörelser. Om man får detta att stämma så kan man undvika mycket skador, ömheter och dålig känsla och istället fokusera på sin träning framåt och framförallt hitta glädje i sin ridning och i ungänget med hästen. En häst utan ömheter är oftast en glad häst som tycker om sin träning.

Efter utbildningens godkända prov som är både teoretiska och praktiska så blir man certifierad och denna certifieringen är giltig i 3 år, sedan måste man på nytt bevisa att man uppfyller de krav som krävs för att få kalla sig certifierad equipment coach. Detta känns tryggt och bidrar även till att de som arbetar håller en hög nivå på kunskap.